Multi parinti sunt surprinsi in momentul in care copiii lor, aflati la varsta adolescentei, ii mint in fata si refuza cu incapatanare sa recunoasca adevarul atunci cand sunt prinsi.
Si tot atatia nu stiu cum sa reactioneze corect intr-o astfel de situatie, preferand de multe ori sa abandoneze discutia pentru a nu tensiona si mai mult relatiile si asa incordate cu propriii lor copii.
"Gresit!" spun psihologii consultati de site-ul pentru parinti byparents-forparents.com, care ii sfatuiesc pe acestia cum sa procedeze in asemenea cazuri.
Ei sustin ca pentru "sanatatea" relatiei lor cu copiii, parintii trebuie sa le explice acestora foarte clar ca stiu ca sunt mintiti, sa afle care este cauza pentru care au recurs la acest gest si sa le arate inca o data cat de importanta este intr-o familie mentinerea unei atmosfere de incredere si a unei comunicari sincere.
In plus, o asemenea discutie este un bun prilej de a puncta inca o data regulile dupa care functioneaza familia respectiva si, mai ales, de a le explica adolescentilor care vor fi consecintele in cazul in care mai sunt prinsi mintind.
Puterea exemplului
Pe de alta parte insa, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca ei reprezinta adevarate modele pentru copiii lor si ca, daca ei obisnuiesc sa minta, nu trebuie sa se mire ca acestia ii imita si nu mai considera ca fac o greseala ascunzand adevarul.
Ipocrizia parintilor poate da peste cap un adolescent, care nu mai stie ce sa creada in situatia in care propriul lui tata, care obisnuieste sa spuna minciuni, il pedepseste daca procedeaza la fel.
De ce ai mintit?
Este o intrebare fundamentala, care trebuie neaparat sa isi gaseasca raspunsul sincer. In loc sa se infurie si sa arunce cu vorbe grele, care nu se uita poate niciodata, parintii trebuie sa afle de ce