La Tribunalul Bucueşti s-a judecat recursul depus de procurorii DIICOT împotriva deciziei prin care a fost respinsă cererea de arestare a medicilor Natan Lewit şi Genia Zisking, implicaţi în cazul traficului de celule umane de la clinica Sabyc. În cursul procesului, procurorul DIICOT, a cerut emiterea de mandate de arest preventiv pentru cei doi, susţinând că aceştia au încercat să influenţeze ancheta.
Procurorul DIICOT a mai afirmat că persoanele care veneau pentru fertilizare făceau parte dintr-o comunitate restrânsă, ultrareligioasă, pentru care este foarte important numărul de copii. Procurorul a mai susţinut că cei doi medici făceau fertilizare de nouă ani în România.
Instanţa a respins cererea procurorilor
Reprezentatul DIICOT a explicat instanţei faptul că transplanturile de ovule, nu ţineau cont de niciun fel de principii morale, din ovocitele recoltate de la o singură femeie se puteau naşte între trei şi cinci copii, care biologic erau fraţi. Avocaţii, reprezentanţi ai casei de avocaţi Marian Nazat au mai spus că procurorii s-au sesizat la începutul lunii aprilie, în cazul Sabyc, şi că în acest context pare inutila cererea de arestare, formulată la finele lui iulie. Instanţa a respins cererea procurorilor. Hotărârea este definitivă.
Tribunalul Bucureşti a motivat decizia de lăsare în libertate a medicilor Natan Lewit şi Genia Zisking prin faptul că nu există probe noi care să impună arestarea acestora, iar, din dovezile procurorilor, nu rezultă cu exactitate că cei doi ştiau că li se dau bani donatoarelor de la clinica Sabyc. Astfel, conform motivării, ”din redarea convorbirii purtate de Harry Mironescu la data de 24 iulie 2009 nu rezultă cu exactitate că cei doi inculpaţi Lewit Natan şi Genia Zisking ştiau că se dau bani donatoarelor".
Instanţa mai notează că procurorii nu au probe noi, strânse după