După ce au depus coroane la monumentele ridicate în cinstea martirilor grevei din 1929, minerii au mers in corpore la pădure. Vegheaţi de zeul Neptun, constănţenii şi turiştii aflaţi pe litoral au asistat la spectacolul susţinut de marinari. Magazinele de legume şi fructe din oraşul de la malul mării vindeau pepenii verzi contra a 3 lei kilogramul. În parcurile din Capitală, artişti amatori şi profesionişti se produceau de-a valma. Pragmaticii aşteptau prima extragere Loto a lunii august.
DEPUNERI DE COROANE, SERBĂRI CÂMPENEŞTI CU MICI ŞI BERE
Aniversaţii din Valea Jiului - cea mai mare zonă minieră din ţară - şi-au amintit de confraţii trecuţi la cele veşnice cu exact 60 de ani în urmă, în timpul grevei de la mina Lupeni.
Dimineaţa, la placa comemorativă din incinta Minei Lupeni şi la monumentul "Lupeni 89" din oraşul minier au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor locale de partid, a conducerii Combinatului Minier Valea Jiului, a sindicatelor. Mineri, gărzi patriotice, tineri din detaşamentele de pregătire pentru apărarea patriei, pionieri şi şoimi ai patriei au dat onorul celor căzuţi, iar fanfara a intonat Imnul Eroilor. Asistenţa a păstrat un moment de reculegere. După momentele oficial-festive, minerii şi familiile lor au luat drumul zonelor de agrement din Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani. Presa centrală informa despre "programele artistice" oferite în dar minerilor de ziua lor, susţinute de fanfare, tarafuri, orchestre de muzică populară şi uşoară, echipe de dansuri, solişti vocali şi instrumentişti, ansambluri folclorice profesioniste. Din amintirile participanţilor reiese că de Ziua Minerului, sărbătoriţii petreceau o după-amiază la pădure. Micii şi berea, "marca" sărbătorilor din calendarul laic de tipul lui 1 Mai ori 23 August n-au lipsit nici de acestă dată.