Producţia medie de cartofi la hectar, estimată de specialiştii Direcţiei Agricole Braşov să se obţină în acest an, se situează între 18 şi 20 de tone. Pe lângă micii cultivatori de cartofi, în judeţ mai există şi producători constituiţi în asociaţii, care cultivă între 30 şi 100 de hectare cu cartofi.
Producţia de cartofi din acest an este estimată ca fiind comparabilă cantitativ cu cea din 2008. Directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov, Gyero Mihai, este de părere că „ producţia ar fi fost mai mare dacă nu ne confruntam cu un atac masiv de mană, cauzat de ploi, urmate de temperaturi foarte ridicate pentru această zonă”.
Marii producători din judeţ care au avut posibilitatea să realizeze între 7 şi 10 tratamente pentru mană vor obţine producţii de peste 30 de tone la hectar, ajungându-se în unele locuri şi la 40 de tone.
În ceea ce priveşte preţul cartofului, acesta va scădea în timpul recoltatului, dar nu va creşte foarte mult după aceea. De la producător va pleca la preţul de 0,5 - 0,8 lei şi se va vinde în piaţă cu preţuri cuprinse între 1,2 şi 1,5 lei, în funcţie de calitate.
Recoltatul cartofului de pe cele peste 15.000 de hectare va începe la sfârşitul lunii august.
Judeţul Braşov produce anual 300.000 de tone de cartofi, cu mult peste necesarul judeţului. Mai mult de 50.000 de tone sunt valorificate în special în judeţele din sudul ţării. Sursa: Agerpres