Operatorii de pe litoralul românesc îi scot la marginea plajei pe turiştii care vin cu cearşafuri.Majoritatea hotelierilor care au închiriat plajele nu respectă dreptul oamenilor de a-şi aşeza cearşafurile lângă apă. Ei fentează legislaţia, care impune locuri pentru toată lumea. Suprafaţa litoralului Mării Negre este acoperită, în cea mai mare parte, de şezlonguri. Spaţiile pentru turiştii care vor să se bronzeze pe cearşaf sunt din ce în ce mai rare şi mai mici.
Deşi există afişe prin care turiştii sunt anunţaţi că accesul este liber, fiind interzisă doar amplasarea altor şezlonguri sau umbrele, responsabilii plajelor nici nu vor să audă de cei cu prosoape.
Foarte multă lume se plânge că pe plajă sunt prea multe şezlonguri. Un proiect realizat de reprezentanţii Organizaţiei Mare Nostrum arată că numărul şezlongurilor amplasate pe cei 45 de kilometri liniari de plajă este de două ori mai mare decât cel necesar, iar accesul turiştilor spre mare este deseori blocat.
„Sunt multe şezlonguri, nici nu prea avem unde să ne aşezăm mai aproape de mare. Avem copii care vor să stea să se joace în apă. Nu putem să-i lăsăm singuri, iar noi să stăm la cearşaf.Dacă plecăm cu ei, riscăm să rămânem fără lucruri. Încercăm să ne descurcăm, facem cu rândul, când eu, când soţul”, s-a plâns Georgiana Niţă din Olteniţa, judeţul Călăraşi.
Cearşafurile, la „coadă“
Hotelierii, dar mai ales ceilalţi operatori privaţi nu sunt prea receptivi la obligativitatea legii cu privire la lăsarea de spaţii libere pentru turiştii care nu vor să închirieze şezlonguri pe plajă. Scaunele pliabile sunt aşezate cât mai aproape de apă, pentru a-i determina pe turişti să le închirieze.
Locurile destinate cearşafurilor sunt destul de departe de apa mării, după zona de şezlonguri, aproape de duşuri şi wc-uri, în cazul în care ace