Într-una din zilele de caniculă bucureşteană m-am gândit să evadez puţin fără a cheltui prea mulţi bani. La 100 km de Capitală m-am răcorit la 13 grade în salina de la Slănic Prahova.
Cu riscul de a căpăta pentru un timp gustul sării, am rămas acolo câteva ore, uitând complet de căldurile insuportabile. Vechea mină de sare Unirea, aflată la o adâncime de 210 m a fost transformată în sanatoriu şi astăzi este renumită pentru tratamentul bolilor pulmonare. În salină am admirat statuile lui Decebal şi Traian, sculptate în sare de artistul Iustin Năstase, după care am ales să joc badminton pentru a nu îngheţa. Dar cum frigul mi-a intrat la un moment dat în oase, am spus: "Bine te-am regăsit, căldură!". Am mers să văd Muntele de sare, unic în lume, Grota Miresei, Baia Baciului şi Baia Verde. Următoarea soluţie de răcorire a fost o băutură din lapte cu suc de mere. Ingredientele sunt: 700 ml lapte, 200 ml suc de mere, 100 g zahăr. Băutura se obţine din lapte pasteurizat sau fiert, la care se adaugă suc de mere pasteurizat şi zahăr. Un astfel de preparat poate fi păstrat la frigider timp de 2-3 zile, după care... plec din nou în salină.
Într-una din zilele de caniculă bucureşteană m-am gândit să evadez puţin fără a cheltui prea mulţi bani. La 100 km de Capitală m-am răcorit la 13 grade în salina de la Slănic Prahova.
Cu riscul de a căpăta pentru un timp gustul sării, am rămas acolo câteva ore, uitând complet de căldurile insuportabile. Vechea mină de sare Unirea, aflată la o adâncime de 210 m a fost transformată în sanatoriu şi astăzi este renumită pentru tratamentul bolilor pulmonare. În salină am admirat statuile lui Decebal şi Traian, sculptate în sare de artistul Iustin Năstase, după care am ales să joc badminton pentru a nu îngheţa. Dar cum frigul mi-a intrat la un moment dat în oase, am spus: "Bine te-am regăsit, căldură!".