Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primul semestru circa două miliarde de euro, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, realizate în principal prin majorări de capital. Companiile-mamă au investit în firmele din România, de la începutul anului, din ce în ce mai puţini bani, luna iunie fiind prima în care se înregistrează o creştere faţă de lunile anterioare. Astfel, în luna iunie,
Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primul semestru circa două miliarde de euro, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut, realizate în principal prin majorări de capital.
Companiile-mamă au investit în firmele din România, de la începutul anului, din ce în ce mai puţini bani, luna iunie fiind prima în care se înregistrează o creştere faţă de lunile anterioare.
Astfel, în luna iunie, aportul la firmele cu capital străin a fost de 221,5 milioane de euro, în urcare cu peste 50% faţă de luna aprilie, când s-a consemnat un volum de 147,4 milioane de euro.
Fluxul de capital în luna iunie 2009 este comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2008, respectiv 221,4 milioane de euro. În primele 6 luni din 2008, investiţiile au totalizat 2,6 miliarde de euro.
Retailul a atras cele mai mari fonduri
Printre domeniile care au mai atras fonduri în luna iunie se numără retailul, serviciile financiare şi bancare şi distribuţia de hârtie şi hârtie tipografică.
Astfel, cel mai mare aport a fost realizat în iunie pentru reţeaua de magazine cash&carry Selgros, 30,9 milioane de euro, pe poziţia secundă plasându-se Banca C.R Firenze România, cu 12,5 milioane de euro. De asemenea, Star Foods a investit în firma din România 11,6 milioane de euro, iar acţionarul francez al firmei din domeniul d