Majoritatea firmelor mici şi mijlocii au înregistrat reducerea vânzărilor din cauza crizei economice, pentru cele mai multe scăderea fiind cuprinsă între 21% şi 50%, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. În acest context, firmele solicită Guvernului deduceri fiscale pentru investiţii, pentru angajarea de şomeri sau tineri, pentru dezvoltarea de parcuri industriale, precum şi credite cu dobânzi subvenţionate. „Peste 90% d
Majoritatea firmelor mici şi mijlocii au înregistrat reducerea vânzărilor din cauza crizei economice, pentru cele mai multe scăderea fiind cuprinsă între 21% şi 50%, potrivit unui sondaj realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. În acest context, firmele solicită Guvernului deduceri fiscale pentru investiţii, pentru angajarea de şomeri sau tineri, pentru dezvoltarea de parcuri industriale, precum şi credite cu dobânzi subvenţionate.
„Peste 90% dintre firmele intervievate au răspuns că au avut vânzări mai mici în acest an. Dintre acestea 27% au spus că au avut afaceri diminuate cu până la 20%, 53% cu 21%-50%, iar 20% cu peste 50%. Este o problemă la nivel naţional având în vedere că 98% dintre firmele din România sunt IMM-uri”, a declarat azi într-o conferinţă de presă, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Principalele obstacole din punct de vedere administrativ
Printre cele mai importante obstacole din punct de vedere administrativ, 63% dintre firme au indicat introducerea impozitului, inspecţiile şi controalele - 49% şi reglementările privind preţurile - 44%.
Alte probleme identificate de respondenţii la chestionar au fost fiscalitatea excesivă şi dobânzile mari, reclamate de 16% dintre firme, diminuarea şi scăderea comenzilor - 14%, birocraţia - 8% şi blocajul financiar - 5%.
„Sondajul