Dimineaţă cutremurătoare la propriu. Ieri, la ora 10.50, un seism cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter a zguduit Constanţa şi toată Dobrogea. Mişcarea tectonică a avut epicentrul în Marea Neagră, în zona 2 Mai, spre Şabla. Întâmplător sau nu, directorul Institutului pentru Fizica Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, se afla la Observatorul din Eforie Nord.
Cutremurul a avut loc pe falia Şabla, în Bulgaria, la aproximativ 30 de kilometri de sudul Mangaliei, la 43,85 grade latitudine nord şi 28,39 longitudine est, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Falia Şabla este una dintre cele mai cunoscute surse seismice din această parte a Europei, cele mai multe fiind slabe ca magnitudine. Zona în care s-a produs cutremurul este una cunoscută ca fiind activă seismic. De obicei, magnitudinea seismelor din zonă nu depăşeşte 4 pe scara Richter, dar sunt posibile şi seisme mai puternice.
„Întâmplător, mă aflu la observatorul din Dobrogea, aşa că am simţit foarte puternic cutremurul", a declarat directorul INFP, la scurt timp după ce s-a produs seismul. Directorul ştiinţific în cadrul INFP, Mircea Radulian, susţine că seismul de ieri ar putea fi urmat de o serie de replici. „În mod normal, după un cutremur de o asemenea intensitate, ar trebui să fie şi replici. În general, replicile sunt mai mici, însă, în anumite cazuri, nu este exclusă producerea unui „preşoc", ceea ce înseamnă că există posibilitatea înregistrării unor noi replici de o intensitate mai mare".
Resimţit secunde în şir
Constănţenii au simţit din plin efectele mişcării tectonice. Chiar dacă specialiştii susţin că seismul a durat doar două - trei secunde, cutremurul a fost simţit de locuitorii de la malul mării mai bine de opt - nouă secunde. Cutremurul a fost resimţit de turiştii şi localnicii din Mangalia, pe stradă sau pe plajă.
Cei aflaţi pe plajă au avut pa