Orice pacient care are nevoie de asistenta de urgenta are dreptul sa primeasca tratament si ajutor, indiferent daca este cetatean roman sau strain, asigurat sau neasigurat, a declarat Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, joi, la Televiziunea Ziare.com.
Intrebat de ce nu poti fi operat in Romania fara sa dai spaga, Raed Arafat a spus ca, in principal, problema mitei in sistemul sanitar are doua cauze: mentalitatea pacientului si salariile mici ale medicilor.
Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Raed Arafat de la TV Ziare.com.
"Stiu ca asa ceva se intampla. In mod normal, dreptul pacientului este sa fie operat fara sa dea spaga, este o vina a sistemului sanitar, dar si a celor care dau spaga. Sunt intotdeauna doua capete: unul care da si unul care primeste. Salariile singure nu sunt problema, daca era sa rezolvam doar problema veniturilor stiam cum sa o rezolvam", sustine Raed Arafat.
In ce priveste cazurile pe care serviciile de urgenta le refuza, Raed Arafat sustine ca acestea sunt cazuri extrem de grave si ca orice pacient caruia i se refuza dreptul la tratament trebuie sa faca o reclamatie. Apelurile la 112 sunt inregistrate, iar in urma unei sesizari se pot identifica vinovatii si se pot lua masuri, sustine Raed Arafat.
Coplata nu ar trebui introdusa in sistemul de Urgenta
In ceea ce priveste propunerea de introducere a sistemului de coplata si pentru sistemul de urgenta, subsecretarul de stat ramane rezervat.
"Eu nu am participat la comisia pentru sistemul de coplata, insa pot oferi o parere din punctul de vedere al ISU: eu cred ca in sistemul de urgenta, comisia care a introdus ideea de coplata la cazurile care nu sunt urgente reale nu a intrat in adancimea problemei. Introducerea coplatii ar putea sa limiteze accesul unor categorii defavorizate la siste