Agenţia de Transplant a autorizat centre private precum Sabyc, iar pe cele publice, care practicau preţuri mai mici, le-a suspendat. Sursa: Reuters
Cuplurile de timişoreni cu probleme de sterilitate sunt nevoite să treacă graniţa în Ungaria pentru a urma tratamente de fertilizare, după ce Clinica Bega, primul centru de fertilizare in vitro înfiinţat în România, a fost închisă recent de Agenţia Naţională de Transplant (ANT). Aceeaşi agenţie a autorizat ilegal, după cum spun oficialii din Ministerul Sănătăţii, Clinica Sabyc, implicată în trafic de ovule.
Totodată, au fost închise şi un centru de fertilizare in vitro dintr-un spital de stat din Capitală, dar şi clinica privată din Timişoara a profesorului Ioan Munteanu, cel care a realizat prima fertilizare in vitro din România. Ministerul Săntătăţii îi reproşează şe fu lui ANT Victor Zota, demis marţi, că a folosit „criterii duble” pentru acreditare şi că nu a aplicat o grilă unitară de departajare.
Zota: „Era o prostituţie ce se întâmpla la Clinica Bega”
Clinica Bega e cunoscută pentru rezultate bune în domeniul fertilizării in vitro: 500 de bebeluşi erau concepuţi anual în afara uterului matern, dar şi pentru preţurile modeste cerute pa cien ţilor. Comparativ cu alte centre, clinica oferea tratamente cu până la 800- 1.000 de euro mai ieftine.
Într-o situaţie similară cu cea de la Clinica Bega se află şi centrul de fertilizare in vitro din cadrul Spitalului de stat „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Capitală.
În aceste condiţii, multe cupluri din România abandonează tratamentele din ţară şi se îndreaptă către clinicile din străinătate, mult mai scumpe, sau către alte centre private din ţară.
Fostul şef al ANT, medicul Victor Zota, acuzat că a autorizat înfiinţarea Clinicii Sabyc, dar a închis clinici de stat cu rezulta