Localnicii, oficialităţile şi turiştii care s-au aflat la sfârşitul lunii iulie în Ampoiţa, judeţul Alba, au participat la un spectacol unic ce a ajuns la cea de-a VI-a ediţie: Festivalul Secerişului. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria comunei Meteş, Centrul Cultural Judeţean "Augustin Benea" şi Filiala ANTREC Alba. Sătenii şi-au îmbrăcat costumele naţionale şi au purces la reconstituirea unui obicei vechi - împletitul cununii de grâu - invitând oaspeţii şi turiştii aflaţi în zonă să asiste la ritual.
Situat la 10 kilometri de Alba-Iulia, satul Ampoiţa (este cel mai vechi dintre satele ce alcătuiesc comuna Meteş, fiind atestat documentar din anul 1293) este foarte cunoscut de turişti pentru zonele de agrement ce se află de-a lungul văii apei ce dă şi numele satului. Pietrele calcaroase, ce se ridică falnice dintre dealuri, sunt considerate de iubitorii de escaladări "raiul alpiniştilor".
Obicei
Sărbătoarea secerişului a debutat dis-de-dimineaţă cu"Deşteptarea", program susţinut de Ansamblul Folcloric Ampoiceana, apoi toţi participanţii la festival au servit împreună micul dejun, după care au început să se pregătească pentru concursurile prevăzute în programul evenimentului. Atracţia festivalului a constituit-o împletirea tradiţionalei cununi din grâu, cu care au împodobit casa celui mai gospodar dintre localnici, cel care a obţinut cel mai bun şi mai mult grâu. Acesta pofteşte alaiul şi legătorii de spice la masa pregătită cu bucate alese, iar cununa este atârnată de grindă sau prinsă pe perete şi păstrată până la recolta de anul viitor.
Cununa de spice de la Ampoiţa are semnificaţii adânci în viaţa satului, iar originea acesteia se pierde în negura vremii. Împletitul cununii era odinioară un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii organizate în a doua parte a lunii iulie. Astăzi