În fiecare săptămână, „Adevărul de Seară” vă recomandă zone deosebite din judeţ, unde merită să vă petreceţi câteva zile de concediu. Astăzi vă propunem Valea Fizeşului.
Pentru pasionaţii de pescuit, salba de 12 lacuri de pe Valea Fizeşului, de la Gherla la Cămăraş, pe o lungime de peste 30 de km este una din cele mai interesante opţiuni. Judeţul Cluj este acoperit de numeroase lacuri, dar aici sunt cele mai multe, în cascadă, pe firul aceluiaşi pârâu. Vegetaţia bogată în stuf şi păsările rare dau impresia unei rezervaţii naturale.
În anii 60, pe terenurile confiscate de comunişti aici au fost amenajate diguri care au format acumulările de apă pentru piscicultură. Producţia de peşte aproviziona nu doar piaţa locală, ci furniza materie inclusiv pentru export.
Problemele au început după Revoluţie, când revendicările localnicilor s-au lovit de intenţia statului de a păstra acumulările piscicole intacte. Conflictul s-a repercutat asupra pescarilor, care au descoperit fie mai mulţi taxatori pe acelaşi lac, fie mai puţini peşti. Lucrurile sunt în curs de stabilizare, iar acum se poate pescui pe toate lacurile.
Peştii mari aruncaţi înapoi în lac
Primul lac din amonte, dispre Cămăraş spre Gherla, este recomandat de taximetristul clujean Alin Gabriel Mureşan. El a încercat mai multe lacuri din zonă, dar aici a avut mai mult noroc. Este şi taxa mai mare - 50 de lei pe zi. În schimb, a prins o plasă de caraşi. Mai jos, pe lacul următor nu a avut prea multă şansă.
Ioan Conţ, administratorul lacului Sfântul Florian, susţine că populează în fiecare an cu crap, şalău, ştiucă şi cteno. Totuşi, în spiritul legii pescuitului sportiv, ideea nu este de a recolta mult, ci de agrement. Astfel, sunt recomandate anumite dimensiuni la recoltat, pentru protejarea puietului sau al peştilor de mari dimensiuni, administrato