O poveste mai puţin cunoscută, scrisă de marele poet Thomas Stearns Eliot, care a inspirat celebrul musical „Cats”, cel mai longeviv spectacol de gen din istorie, apare şi în librăriile din România.
Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction şi-au reunit recent forţele pentru a publica ceea ce prezintă ca pe „o mică bijuterie literară”: volumul „Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe”, de T.S. Eliot, cu ilustraţii de Axel Scheffler, editată sub formă de album, în condiţii grafice de mare ţinută.
Numai faptul că volumul este o apariţie-surpriză pe piaţa editorială din România, fiind o operă mai puţin cunoscută scrisă de marele poet Thomas Stearns Eliot (1888-1965), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1948, şi ar fi suficient ca noua apariţie să stârnească interesul iubitorilor de literatură. Dacă mai spunem şi că aceste „poemaşe” ale lui T.S. Eliot i-au inspirat lui Sir Andrew Lloyd Webber, în 1981, musicalul „Cats” / „Pisici”, considerat ca fiind de departe cel mai longeviv spectacol de acest gen din istorie, probabil foarte puţini vor putea rezista farmecului discret al acestor „pisici poznaşe”.
Despre aventurile lui „Moş Oposum”
Povestea acestei cărţi este însă mult mai lungă şi mai complicată. Poet, dramaturg şi critic literar reputat, T.S. Eliot are chef, la începutul anilor 30, să se „joace” puţin, astfel încât, sub numele de „Moş Oposum” (poreclă dată autorului de către Ezra Pound, un alt mare poet interbelic), scriitorul compune o serie de poeme – devenite, o dată cu trecerea timpului, celebre –, ale căror personaje principale sunt MacCarie, Moş Deuteronomie, Domnul Mistofelis şi alte pisici „poznaşe”, pe care le-a trimis finilor săi, în scrisori.
În anul 1939, aceste poeme au fost adunate şi publicate pentru prima oară într-un volum, intitulat „Cartea lui Moş Oposum despre Pis