Producătorii de pepene verde și galben vând între una și trei tone zilnic. La un calcul simplu, un producător de lebeniță poate câștiga și 60.000 de lei lunar.
Producătorii de pepene verde și galben au la dispoziție 17 locuri în care își pot comercializa produsele. Până la sfârșitul lunii august, când se încheie sezonul, comercianții speră să obțină un profit frumos care să le răsplătească durerile de spate și nopțile nedormite.
Pentru a putea vinde pepene în Oradea, producătorii trebuie să obțină autorizație de la Primăria Oradea și să plătească o taxă de cinci lei pe metru pătrat pe zi, la care se adaugă taxa de salubrizare de șapte lei pe zi. Comercializarea pepenilor fără autorizație sau în loc nepermis se sancționează cu amendă între 500 și 1.000 de lei.
Anul acesta, în cele 17 amplasamente autorizate de consiliul local pentru comercializarea fructelor zemoase, sunt 35 de producători din Avram Iancu, Curtuiușeni sau Valea lui Mihai din județul nostru, dar și din județe limitrofe. Un loc special îl au cei din Dăbuleni care și-au făcut brand pentru a-și apăra identitatea și pentru a se promova într-un mod coerent. „Numărul lor este fluctuant, în fiecare zi mai vin unul-doi vânzători, mai pleacă. În acest moment mai sunt 15-16 locuri goale pentru alți producători”, spune Petri Csilla de la Biroul de presă al Primăriei. Prețul la pepenele verde a pornit de la 2,5lei pe kilogram, iar de ieri, în unele piețe a coborât la un leu. Pepenele galben a pornit de la trei lei, iar acum se vinde cu doi lei kilogramul. Un producător poate vinde între una și trei tone de pepene zilnic.
Impresii de producători
„De 15 ani ne ocupăm de lebeniță”, spune Florian Chipe, care vinde lângă Piața Decebal, mulțumit de felul cum trec fructele. „Avem clienți. Unii dintre ei vin la noi de câțiva ani pentru că avem marfă bună”, spune el cu zâmbetul