Personalităţi din 60 de state au participat astăzi la Hiroshima la comemorarea a 64 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, prilej cu care primarul oraşului a cerut abolirea totală a armelor nucleare, relatează agenţiile de presă intrenaţionale. Primul ministru japonez Taro Aso, reprezentanţi a 60 de ţări şi circa 50.000 de persoane, printre care figurează supravieţuitori ai bombei A lansate de Statele Unite ale Americii (SUA), s-au adunat la memorialul dedicat victimelor.
Citiţi şi:
Şase americani din zece consideră justificat bombardamentul de la Hiroshima
La ora 08.15, momentul precis în care prima bombă atomică folosită vreodată a explodat deasupra oraşului, participanţii la ceremonie s-au ridicat în picioare şi s-au rugat în tăcere în memoria zecilor de mii de victime - bărbaţi, femei, copii şi bătrâni - spulberate de suflul deflagraţiei sau arse din cauza căldurii radiaţiilor.
Primarul oraşului, Tadatoshi Akiba, a ţinut un discurs în apropierea Domului de la Genbaku, singura clădire din apropierea locului de maxim impact al exploziei bombei, care a rezistat în picioare şi din care a rămas doar structura exterioară.
Akiba l-a elogiat pe preşedintele american Batack Obama pentru eforturile depuse în dezarmarea nucleară. Primarul a reamintit cuvintele preşedintelui Obama, care a subliniat că fiind singura putere care a recurs la arma supremă, SUA au "responsabilitatea morală de a acţiona" pentru a se ajunge la o lume denuclearizată.
" Abolirea armelor nucleare este dorinţa nu numai a hibakusha (supravieţuitorii bombei atomice), dar şi a majorităţii popoarelor şi a naţiunilor planetei ", a mai spus Tadatoshi Akiba, care a adăugat că speră ca până în 2020 să fie eliminate toate armele nucleare.
Japonia va continua neproliferarea nucleară