Vilnius este prima capitala baltica desemnata sa devina in 2009, alaturi de Linz, Capitala Culturala Europeana. Alegerea nu este intamplatoare, fiind vorba despre un oras cu o viata culturala dinamica si diversa.
De-a lungul anului, vizitatorii aleg din 900 de evenimente, dintre care 600 sunt cu acces liber. Festivalul de Muzica Sacra, de exemplu, se va desfasura pana la sfarsitul anului in bisericile din Vilnius si va acoperi o paleta larga de stiluri, de la cantece traditionale corsicane si tataresti, pana la un oratoriu de Scarlatti, dedicat Sfantului Cazimir, patronul Lituaniei.
Unul din punctele de interes maxim pentru cei pasionati de arta este expozitia dedicata perioadei Razboiului rece - Arta si design intr-o lume segregata, 1945 - 1975, cuprinzand lucrari ale lumilor rivale - vestica si estica, de la arta plastica pana la modele de nave spatiale si costume de cosmonauti si astronauti.
Targul Sfantului Bartolomeu ii aduce pe 21 si 22 august pe mestesugari in centrul vechi al orasului pentru a-si demonstra maiestria, fiecare in domeniul sau, iar in perioada 19-27 septembrie, se desfasoara sub titlul „Arta in locuri neobisnuite", un fel de expozitii in aer liber in care artistii impodobesc cu operele lor de arta piete, poduri, cladiri dezafectate din orasul vechi.
Centrul vechi
La confluenta intre Europa latina si zona baltica, Lituania si capitala tarii s-au dezvoltat ca o sinteza a diferitelor influente, mitologii, obiceiuri, traditii si stiluri artistice.
Vilnius a fost capitala inca din 1323, fiind celebra pentru centrul sau vechi, cel mai mare centru vechi din Europa - plasat in patrimoniul UNESCO. Daca vizitezi Vilnius in timpul verii, ai impresia mai degraba ca te afli in sudul Europei decat in nord - fatade in culori pastelate si cate o biserica in stil baroc la fiecare colt de strada. Majoritatea hotelurilor se gases