Economia a evoluat in primele sase luni din acest an radical diferit fata de asteptarile pe care analistii, reprezentantii Guvernului si mediul de afaceri le aveau la finalul anului trecut, cand se inregistrase o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 7%.
„Din punctul de vedere al cresterii economice primele sase luni au fost sub asteptarile pe care le aveam la sfarsitul anului trecut", spune Laurian Lungu, analist in cadrul Macroanalitica. Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, iar prognozele privind dinamica din perioada aprilie-iunie indica un declin de circa zece procente.
„Unii indicatori macroeconomici s-au inrautatit in aceasta perioada, iar altii s-au imbunatatit", comenteaza analistul financiar Dragos Cabat. „A fost evident o perioada de criza, iar economia si deficitul bugetar s-au inrautatit peste asteptari. Alti indicatori, cum ar fi deficitul comercial, au inregistrat insa evolutii pozitive pe fondul acestei crize", spune el.
Evolutia pozitiva a deficitului comercial survine in conditiile in care ritmul de scadere al importurilor a fost, in primele cinci luni, aproape dublu fata de declinul consemnat in cazul exporturilor. In perioada ianuarie-mai, exporturile de produse romanesti au scazut cu o cincime, in timp ce importurile s-au contractat cu mai mult de 37%.
Criza economica a adus o incetinire accentuata a consumului, care a determinat o crestere mult mai lenta a preturilor, creand astfel premisele ca banca centrala sa-si atinga pentru prima data in ultimii ani tinta de inflatie.
„Din punctul de vedere al inflatiei, chiar daca aceasta este in grafic, ma asteptam sa scada putin mai mult", spune Laurian Lungu. Analistul Dragos Cabat considera, in acelasi timp, ca inflatia s-a comportat anormal in conditiile in care a inregistrat un puseu la inceputul anului doar pentru a scadea semni