Examenul de titularizare va fi schimbat complet, potrivit noilor legi ale educaţiei, negociate ieri de sindicalişti cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Testarea va avea loc o singură dată pe an, cel mai probabil la sfârşitul lunii august. Până să dea examen de intrare în sistemul de învăţământ, tinerii vor fi obligaţi să urmeze stagiul de pregătire psihopedagogică, de un an de zile, într-o şcoală unde sunt locuri libere şi unde vor şi preda.
Mai citiţi şi:
Titularizare: Cadre didactice care au luat 3
Codul Educaţiei va fi pus în dezbatere publică pe 7 august
Doctoratele vor putea fi organizate numai de anumite universităţi
Codul Educaţiei modifică admiterea la liceu şi probele la bacalaureat
Examenul de bacalaureat ar putea fi simplificat
În timpul anului de pregătire, viitorii profesori îşi vor alege un mentor, pe lângă care vor învăţa meserie. „Încercăm să întărim pregătirea psihopedagogică a viitorilor profesori şi să curăţăm sistemul de învăţământ de oamenii fără vocaţie“, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.
Stagiul de pregărire se va finaliza în două etape. „Într-o primă etapă, viitorul profesor va fi evaluat din punct de vedere al abilităţilor de a deveni dascăl, de către mentorul său. În acelaşi timp, el va avea trei inspecţii la clasă“, a precizat Ecaterina Andronescu.
Prima etapă este eliminatorie şi, fără ea, candidatul la profesorat nu va putea intra în etapa a doua de evaluare. Aceasta constă într-o probă teoretică pe care viitorul profesor o va susţine într-o universitate.
De aici, va primi diploma de profesor, cu care se va prezenta la examenul de titularizare. Pentru a fi dascăl titular, candidatul va trebui să obţină cel puţin nota 7. În cazul în care nu trece de examenele de la finalul stagiului de pregătire, viitorul