Turcia, care de 50 de ani plange la usa Uniunii Europene dorind sa intre in acest club considerat multa vreme eminamente crestin, tinde sa devina platforma energetica a Europei viitoare dupa ce ieri a semnat un acord cu Rusia pentru tranzitul prin apele sale teritoriale a conductei South Stream.
Premierul rus Vladimir Putin a semnat ieri la Ankara cu premierul turc Recep Erdogan un acord energetic privind tranzitul conductei de gaze South Stream - un proiect prin care Federatia Rusa incearca sa contracareze proiectul Nabucco al UE menit sa limiteze dependenta Europei de gazul rusesc.
Putin a mers la Ankara la o luna dupa semnarea in capitala turca a acordului privind inceperea constructiei proiectului Nabucco, la care si Romania este partenera, care, de asemenea, va tranzita Turcia.
"Un acord de principiu a fost atins pentru inceperea constructiilor. Guvernul turc va permite inceperea unor studii de fezabilitate in urmatoarele zile", a declarat Iuri Usakov, adjunct al sefului administratiei Guvernului rus.
Concesii pentru petrolul rus
Usakov a mai spus ca acordul dintre cele doua state nu prevede vreun drept al Turciei asupra gazelor care vor trece prin conducta, spre deosebire de Nabucco unde actionarii (OMV, Austria; MOL, Ungaria; Botas, Turcia; Transgaz, Romania; REW, Germania si Bulgarian Energy Holding) vor beneficia de 50% din capacitatea gazoductului.
Cererile de gaz ale Turciei din conducta South Stream au reprezentat unul dintre punctele de blocaj ale discutiilor cu Moscova privind tranzitul de gaze. Potrivit oficialului rus, Putin si Erdogan au dezvoltat o "chimie personala" care ii ajuta sa negocieze cele mai dificile puncte de discutii.
Ankara doreste sa obtina petrolul rus pentru a-l folosi la oleoductul sustinut de guvernul turc, care va uni orasul Samsun de la Marea Neagra la Ceyhan.
Potrivit lu