Greul recesiunii este suportat in proportie de 99% de sectorul privat, in timp ce statul se imprumuta sa plateasca salarii.
Companiile private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana acum din cauza crizei, dar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 ori mai putin, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) obtinute de catre Ziarul Financiar.
Astfel, greul crizei este suportat in proportie de aproape 99% de sectorul privat, in timp ce sectorul bugetar, care consuma acum din resursele financiare, ramane neatins. Mai mult, in sectorul privat au fost nu numai concedieri, ci si reduceri de salarii.
"Restructurarea sectorului de stat se lasa asteptata pentru ca are surse de finatare, insa companiile private nu au avut alta solutie, fiind nevoite sa treaca la restructurari de personal dupa ce au redus costurile materiale.
Pe de alta parte, statul a inceput sa faca credite internationale, a gasit tot felul de solutii prin aranjamente interne, a mai adaugat o taxa, un impozit sau a mai renuntat la alte cheltuieli si si-a pastrat salariatii", explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
Guvernul Boc tot incearca sa reduca cheltuielile cu salariile bugetarilor de opt luni de cand s-a instalat, dar nu reuseste. Chiar premierul Emil Boc s-a declarat recent siderat de salariul unui sofer dintr-o agentie guvernamentala, de 1.000 euro net.
In discutie este acum reducerea numarului de bugetari cu pana la 20%, dar Guvernul nu are nici macar o statistica a numarului de agentii pe care le are in subordine.
Presedintele Traian Basescu a vorbit initial de reducerea numarului total de bugetari, adica 1,4 milioane de persoane, cu 20%, ceea ce ar fi insemnat 280.000 de someri bugetari, dar aseara a retrac