Sucurile de legume sunt folosite ca adjuvant în multe boli cronice. Iată în continuare câteva, cu largi utilizări în medicina naturistă şi în cosmetică.
Sucul de hrean conţine vitaminele C, A, B1 şi B2, ulei volatil, substanţe asemănătoare antibioticelor. Se obţine prin presarea rondelelor de hrean care au fost anterior ţinute în sirop de zahăr. Se recomandă administrarea lui copiilor anemici sau fără poftă de mâncare, una-două linguriţe înainte de fiecare masă. Sucul de hrean curăţă şi regenerează mucoasele, fiind recomandat în astm bronşic, rinite, sinuzite, în amestec egal cu zeamă de lămâie, din care se iau una-două linguriţe pe zi timp de câteva săptămâni.
Sucul de hrean este interzis persoanelor cu hemoroizi, hemoptizi sau dereglări ale ritmului cardiac. Atenţie! Dacă este folosit o perioadă lungă, poate să irite mucoasa gastrică.
Sucul de păstăi de fasole verde are calităţi diuretice şi depurative. Se foloseşte în litiază renală, gută, reumatism, diabet şi la curăţarea tenului în acnee. Este tonic cardiac şi hepatic, cazuri în care se bea simplu (aproximativ 100 de mililitri pe zi) sau în combinaţie (o parte de suc de păstăi la trei părţi de suc de morcovi şi două de suc de lăptucă).
Sucul de gulie se consumă simplu sau în amestec cu suc de morcov şi păpădie în decalcifieri ale oaselor şi dinţilor, îndeosebi la copii. Gulia este puternic alcalină, de aceea se recomandă folosirea ei în hiperaciditate gastrică. În acest caz se bea o jumătate de cană de suc înainte de fiecare masă.
Sucul de ardei gras se foloseşte împreună cu sucul de morcovi, în părţi egale, în colici intestinale, ca detoxifiant şi pentru întărirea unghiilor şi a părului.
Sucul de ceapă conţine uleiuri volatile benefice pentru căile respiratorii. Fluidizează mucozităţile şi ajută la eliminarea lor. Se beau una-două linguri după fiecare masă. Are şi proprietăţi