Temperaturile la nivel global nu au mai crescut din 1998, contrar celor susţinute de adepţii încălzirii globale, potrivit unor studii recente, citate de Washington Examiner. În plus, tot mai multe dovezi ştiinţifice indică faptul că lumea se va confrunta cu o răcire globală, care va dura mai multe decenii.
Dr. Don Easterbrook, geolog şi profesor emerit la Western Washington University, a prezentat date ştiinţifice care arată că Pământul se va confrunta cu o vreme mai răcoroasă şi mai umedă în următorii 25-30 de ani. Într-un studiu recent, el a afirmat că, după ciclul de răcire a temperaturii care a durat până în 1945, au urmat câteva decenii de încălzire globală, care au luat sfârşit în 1998. În prezent, temperatura a revenit la un aspect „mai răcoros“, lucru care pune sub semnul întrebării seriozitatea modelelor folosite de Comisia Interguvernamentală a Naţiunilor Unite pentru Schimbări Climatice (IPCC). Aceasta a estimat că temperaturile globale vor creşte cu un grad Fahrenheit - °C = (°F - 32) × 5⁄9 - până în 2011 şi cu 2 grade Fahrenheit până în 2038.
În acelaşi timp, alţi experţi sunt convinşi că Pământul s-ar putea confrunta nu doar cu o răcire globală în următoarele decenii. Victor Manuel Velasco Herrera, cercetător la Institutul de Geofizică din cadrul National Autonomous University din Mexic, a afirmat că datele ştiinţifice arată începutul „unei mici ere glaciare“ în zece ani, care va acoperi tot secolul XXI. „Modelele folosite de IPPC nu sunt corecte deoarece nu iau în calcul factori naturali precum activitatea solară“, a afirmat Velasco Herrera.
De asemenea, Societatea Astronomică din Australia a prognozat că activitatea Soarelui se va reduce semnificativ în următoarele decenii. La rândul său, geologul australian Ian Plimer crede că încălzirea globală a devenit noua religie a elitelor urbane din ţările dezvoltate. Cercetătorul susţine că teo