TÜV Rheinland LGA a realizat teste pe articolele de înot gonflabile Au fost testate 25 de saltele gonflabile şi articole de baie pe care consumatorii le pot achiziţiona în cele mai populare destinaţii de vacanţă de pe Coasta Mediteranei. Rezultatele arată / expunere la ftalaţi în exces / 17 produse nu pot fi vândute în UE / doar un singur produs fără obiecţii.
Calitate slabă, nivel ridicat de contaminare cu substanţe toxice şi parţi mici care se detaşează foarte uşor: Experţii de la TÜV Rheinland LGA au testat 25 de articole de înot, gonflabile din 5 locaţii, cele mai cunoscute destinaţii de vacanţă din jurul Mediteranei.
Rezultatul: 17 produse din cele 25 testate nu pot fi vândute în Uniunea Europeană, deoarece nu îndeplinesc cerinţele de siguranţă prevăzute de lege. "Cei care cumpără produse gonflabile destinate înotului sau jucării de plajă pentru copii sunt în pericol. Pe de o parte, calitate este scăzută, articolele fiind confecţionate din materiale de calitate inferioară. Pe de altă parte, pericolele de sănătate la care sunt expuşi copiii care le folosesc sunt foarte mari" precizează Dr. Wilhelm Schubert, Directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg. Cea mai mare problemă este expunerea la grupul de substanţe folosite în fabricarea plasticului moale şi anume la ftalaţi.
Toate articolele au fost achiziţionate direct de pe plajă la preţuri cuprinse între 5 EUR şi 10 EUR în luna iunie 2009 din Grecia, Italia, Croaţia, Spania şi Turcia - zone în care predomină turismul de familie şi unde nivelul vânzărilor articolelor de plajă este foarte mare. Articolele testate au fost saltele, jucării de înot pentru copii, scaune de înot pentru bebeluşi şi copii de vârste mici.
Aproape toate produsele sunt contaminate cu ftalaţi
În urma testelor realizate de TÜV Rheinland LGA pe un eşantion de 25 de produse, s-a stabilit că 21 din cele 25 de produse a