Serghei Dovlatov s-a născut pe 3 septembrie 1941 într-o familie de actori, evacuaţi, datorită războiului, în oraşul Ufa. Timp de mai mulţi ani a lucrat ca ziarist la diferite ziare şi publicaţii din Leningrad şi Tallin, afirmându-se în proza scurtă. Ducea o viaţă de boem, iar satira sa muşcătoare şi umorul acid nu erau agreate de regim. Ceea ce l-a determinat, în 1978, să emigreze în Statele Unite, unde scrisul său s-a bucurat de mult succes în rândurile emigraţiei ruse. Ulterior, opera sa a căpătat recunoaştere şi popularitate şi în patria lui, fosta Uniune Sovietică. Serghei Dovlatov a murit la New York, în plină putere creatoare, în 27 august 1990, dar cărţile sale se bucură în continuare de succes, inclusiv în România, unde i-au fost traduse pînă acum două volume: Rezervaţia Puşkin şi Compromisul.
Tatăl Marusei era director general la un mare combinat industrial. El se numea Feodor Makarovici. Mama ei conducea cel mai mare atelier de confecţii din oraş. Numele ei era Galina Timofeevna.
Părinţii Marusei nu erau carierişti. Dimpotrivă, îţi făceau impresia unor oameni modeşti, sfioşi şi chiar neajutoraţi.
Aşa, de pildă, Feodor Makarovici se jena să călătorească cu tramvaiul şi se cam temea de ospătari. De aceea el folosea limuzina neagră a comitetului orăşenesc, iar alimentele şi le procura de la un magazin cu circuit închis.
La rândul său, Galina Timofeevna avea oroare de scandal şi nu era în stare să dea afară femeile de serviciu care nu-şi făceau bine treaba. De aceea, de astfel de concedieri se ocupa comitetul raional, iar Galina Timofeevna înmâna distincţii stahanoviştilor.
Părinţii Marusei nu erau făcuţi pentru o carieră de succes. Ei au fost împinşi la asta - aş spune eu - de împrejurări conjuncturale.
Există premise care garantează oricărui individ o ascensiune rapidă în cad