În timp ce medicii stomatologi spun că au clienţi puţini, cabinetele de estetică sunt la fel de căutate ca şi anul trecut.
Ieşenii plecaţi la muncă peste hotare se întorc pentru două săptămâni în oraşul natal pentru a-şi rezolva mai ieftin problemele de sănătate. „Stranierii“ nu mai sunt la fel de cheltuitori ca în trecut, ci au adoptat o atitudine foarte precaută din cauza crizei financiare.
„Numărul clienţilor a scăzut cu aproape 40% faţă de anul trecut. În general, ieşenii care lucrează în Italia şi Spania vin să-şi trateze urgenţele, nu se mai încumetă să facă lucrări mai complexe“, spune Vasile Burlui, medic stomatolog. Paradoxal, medicii esteticieni nu simt efectele crizei pentru că femeile plecate la muncă peste hotare vin la fel de des să-şi îmbunătăţească fizicul.
„Se caută la fel de mult ca şi anul trecut implanturile cu silicon şi rinoplastia. Pentru a arăta mai bine, clienţii plătesc în medie câte 3.000 de euro pentru o intervenţie“, afirmă Andrei Lazăr, chirurg estetician. Mulţi dintre cei care sunt plecaţi în statele Uniunii Europene se întorc cu gândul să-şi ajute familia. „Fiul meu avea nevoie de o operaţie complicată şi destul de costisitoare la mandibulă. Din banii câştigaţi aici am plătit medicii şi mi-am şi renovat apartamentul“, a afirmat Mariana T., de 46 de ani.
Rata la bancă, motiv de stres
Viorica B. este plecată de doi ani în Italia pentru că nu-şi poate acoperi ratele la împrumutul bancar pe care l-a contractat. Femeia face sacrificii de frică să nu rămână fără casă. „Ca vânzătoare aveam un salariu foarte mic şi nu-mi permiteam să plătesc ratele la bancă. Dau aproape toţi banii pentru a-mi acoperi creditul“, afirmă Viorica B, care lucrează în prezent ca menajeră.