Analistii apreciaza ca propunerea privind directionarea celei de-a doua transe a imprumutului contractat de Romania de la FMI catre Ministerul de Finante ar putea ajuta economia sa-si revina, dar nu cad de acord asupra modului in care acesti bani trebuie sa ajunga pe mana Guvernului si spun ca nimeni nu poate controla modul in care acesti bani vor fi folositi.
„Inca nu avem certitudinea ca aceasta varianta va fi acceptata de FMI, insa este cert ca autoritatile trebuie sa foloseasca toate mijloacele pentru a da un impuls economiei", sustine Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Daca urmatoarea transa de la Fond va intra in contul Finantelor, banca centrala va avea la dispozitie doua modalitati de a furniza acesti bani autoritatilor guvernamentale: fie prin emisiune de moneda, ceea ce ar conduce la cresterea rezervelor in valuta ale BNR, fie prin vanzarea directa in piata a celor 1,9 mld. euro, ceea ce va duce la aprecierea leului, a explicat Hancila.
In schimb, Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Romania, afirma despre eventualitatea ca banii de la FMI sa ajunga direct la Ministerul de Finante ca „nu este posibila o astfel de situatie, toate transele acordate Romaniei de catre FMI fiind destinate acoperirii golurilor de balanta de plati si ajungand in rezerva bancii centrale".
In acelasi timp, mai spune Molnar, banca centrala nu poate finanta direct statul, dar crede ca banii pot ajunge in contul Ministerului de Finante in mod indirect. „Bineinteles ca prin eliberarea ulterioara a fondurilor primite la rezerva pot ajunge sa se finanteze atat sectorul public, cat si cel privat."
Molnar crede insa ca e aproape imposibil de controlat modul in care vor fi cheltuiti banii si daca acestia nu vor ajunge sa finanteze cheltuieli curente decat investitii.
„In niciun fel banii care ajung in posesia Ministerului de Finante nu pot fi