Cererea de credite a crescut usor in iunie, pentru a doua luna consecutiv, iar bancherii spun ca desi activitatea nu este foarte intensa pe acest segment, in ultimele doua luni s-au inregistrat o serie de progrese vizibile.
"Daca in primele doua-trei luni ale acestui an cererea de credite a fost foarte redusa, ulterior se remarca o crestere a solicitarilor de credite din partea populatiei. Nu vorbim de volume foarte mari, insa cert, in ultimele luni, situatia s-a imbunatatit", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de retail in cadrul Bancii Transilvania.
In iunie, numarul de interogari a bazei de date a CRB (organismul specializat al BNR care gestioneaza informatiile privind riscurile din sistemul bancar - n. red.) a crescut cu aproape cinci procente fata de luna precedenta, ajungand la peste 128.300 de solicitari.
In ciuda reluarii cererii insa, soldul creditelor acordate si angajamentelor asumate de institutiile de credit a coborat usor pana la 250,4 miliarde de lei (59,3 mld. euro), indicand reticenta bancilor in a acorda imprumuturi fara a dispune de garantii solide.
Bancile vor garantii
"Creditele pentru tranzactii imobiliare sunt mai putin accesate chiar daca preturile au scazut, iar in momentul de fata mai inregistram activitate pe segmentul creditelor de consum cu ipoteca", spune Gabriel Cretu, director de vanzari in cadrul OTP Bank. "Acest tip de credite ne si dorim sa-l promovam in acest moment, pentru ca produsele fara garantii sunt riscante intr-o perioada de criza economica", a precizat el.
Aversiunea bancherilor fata de risc este explicata in buna masura de cresterea alarmanta a restantelor in ultima perioada, odata cu inrautatirea perspectivelor economice si accelerarea cresterii ratei somajului.
Somajul a atins pragul de 6% in iunie, iar previziunile indica o majorare pana la sfarsitu