Cel care a descris tumora a fost James EWING, în anul 1921. Iniţial a numit-o endoteliom difuz, crezând că este derivat din ţesutul vasoformator. (...) Cel care a descris tumora a fost James EWING, în anul 1921. Iniţial a numit-o endoteliom difuz, crezând că este derivat din ţesutul vasoformator. Actualmente, se crede că derivă fie din celulele mezenchimale ale măduvei osoase, fie din celulele nemezenchimale primitive.
Ca frecvenţă, este a doua tumoră malignă primară apărută în copilărie. Rar se extinde către ţesutul moale. Grupa cea mai afectată de vârstă este cuprinsă între 10 şi 15 ani. Dacă la un copil sub cinci ani se descoperă o tumoră cu trăsături similare, diagnosticul este, probabil, de neuroblastom, în timp ce la un pacient de peste 15 ani, modificările asemănătoare pot sugera un carcinom metastatic.
Apare mai frecvent la sexul masculin.
Cele mai afectate oase sunt: osul coxal, femurul, tibia, humerusul, fibula, clavicula (în zona diafizară). Mai rar, se întâlneşte pe coaste, scapulă, vertebre.
⇒ ANATOMIE PATOLOGICĂ SE formează un grup de tumori asemănătoare histologic, cu localizare osoasă şi extraosoasă.
Studiul histologic trebuie să cuprindă:
1. examenul histologic standard pe preparat fixat cu formol 10% şi apoziţie pentru examenul citologic;
2. examenul Publicitate ultrastructural (fixare cu glutaraldehidă 4%)
3. examenul citogenetic pe fragment proaspăt şi steril;
4. studiul imunocitochimic pe fragment congelat.
Piesa de rezecţie poate constitui eventual obiectul unui studiu al numărului de celule tumorale viabile pentru aprecierea eficacităţii chimioterapiei. (...) ⇒ TABLOU CLINIC Durerea locală este simptomul dominant, care apare şi se intensifică treptat, în câteva săptămâni sau luni. Iradierea se produce peste limitele osului afectat,