Doreste cineva ridichi in pamant comestibil? Cea mai in voga destinatie gastronomica este acum restaurantul Noma din Copenhaga, promovat oficial pe locul trei in lume, in urma lui El Bulli si Fat Duck.
Lumea restaurantelor de lux nu are parte prea des de momente „rock’n’roll", prin urmare acestea sunt cu atat mai savuroase atunci cand au loc. Pe 20 aprilie revista britanica Restaurant a anuntat Lista celor mai bune 50 de restaurante din lume, precum si ocupantul locului trei in top, un restaurant relativ nou in peisaj, Noma din Copenhaga. Sustinut de o trupa de barbosi, care se tineau pe dupa umeri asemeni unor betivani in drum spre iesirea barului la 4 dimineata, bucatarul sef René Redzepi a urcat pe podium pentru a accepta premiul si pentru a le da peste nas criticilor.
„Ne-au numit balena puturoasa, ne-au intrebat daca nu avem in meniu penis de balena la gratar, dar cine rade la urma rade mai bine".
Acest moment de triumfalism i se poate ierta, avand in vedere ca victoria a fost pe undeva neasteptata. Ani la rand lista - votata de un juriu format din peste 800 de chefi, patroni de restaurante si critici, a fost dominata de nume mari ale gastronomiei de trei stele Michelin, precum Pierre Gagnaire, Alain Ducasse, Alain Passard sau Thomas Keller. Dar cine i-a depasit pe nesimtite, plasandu-se imediat in urma tandemului El Bulli - Fat Duck? Un restaurant cu doar doua stele, care promoveaza doar gastronomie nordica, in contextul in care mapamondul nu prea stie „cu ce se mananca" specialitatile nordice. De altfel, restaurantul foloseste ingrediente de care nici majoritatea scandinavilor n-au auzit, iar meniul ar putea foarte bine sa cuprinda si penis de balena, daca nu ar exista un tabu legat de consumul organelor genitale ale unei specii pe cale de disparitie.
In noaptea ceremoniei, bucatarul-sef de la Noma a primit si premiul Chef’s Cho