Iuliu Maniu protesteaza
La 5 februarie 1919, Iuliu Maniu trimitea un protest vehement guvernului maghiar, prin Ioan Erdely, impotriva jafurilor, a recrutarilor fortate, a arestarilor facute de trupele maghiare in diferite parti ale Ardealului. Cita uciderea sublocotenentului Gheorghe Tamas la Bologa si a taranului Teodor Totea, cita jefuirea comunelor Ciucea, Poieni si Hodos si uciderea altor 3 tarani. „Multi alti locuitori au fost deportati fara a avea dreptul de a se intoarce acasa... Locuitorii comitatelor Arad, Bihor, Salaj si Satu Mare traiesc sub teroare permanenta". Consiliul Dirigent cerea guvernului maghiar „sa puna capat acestei situatii care loveste in drepturile cele mai elementare ale umanitatii si vine in contradictie cu principiile care guverneaza Comunitatea Natiunilor".
Documentul a fost trimis si lui Alexandru Vaida –Voevod, ca sa fie adus la cunostinta delegatilor la Conferinta Pacii de la Paris. St. Cicio Pop, care era ministru de stat cu afacerile externe ale Transilvaniei in Consiliul Dirigent, trimite si el in mai multe randuri memorii reprezentantilor Aliatilor de la Bucuresti, iar la 9 martie ii cere contelui Saint-Aulaire sa provoace o reactie colectiva a tuturor reprezentantilor Antantei la Bucuresti pentru a nu se impotrivi inaintarii armatei romane pana la limitele admise de Conferinta de Pace.
Pranzul istoric de la Capsa
O prima depasire a liniei Muresului e obtinuta de romani cu ocazia vizitei generalilor Franchet d’Esperey si H.M. Berthelot la Bucuresti, la 13 decembrie 1918. Contele de Saint-Aulaire, ministrul Frantei la Bucuresti, un cald sprijinitor al cauzei romanilor, le ofera, la Capsa, celor doi generali francezi o masa foarte bogata (se stia ca Berthelot era un mare gurmand), la care sunt invitati de asemenea generalul Prezan si colonelul Ion Antonescu. E un prilej cu care militarii ro