Fosta soţie a directorului Memorialului Ipoteşti a primit în doi ani 170.000 de lei pentru cercetare
Comisia de Control a Consiliului Judeţean a cerut conducerii muzeului să intre în legalitate, altfel este bună de plată.
Reprezentanţii Memorialului Ipoteşti au încheiat un contract de prestări servicii cu fosta soţie a directorului instituţiei, pe 5 decembrie 2006. Cercetător şi expert în obiecte de artă, Ioana Coşereanu se angaja să expertizeze timp de doi ani 1770 de piese şi obiecte culturale achiziţionate de-a lungul timpului de conducerea muzeului, iar pentru munca depusă a primit prin contract 175.053 de lei. Timp de doi ani, Ioana Coşereanu a încasat conform statului de plată aflat în evidenţele instituţiei aproape 7.000 de lei lunar. Lucrarea i-a fost încredinţată fără licitaţie. „Era un contract mai mare de 40 de mii de euro şi trebuiau să facă licitaţie”, a declarat Manuela Zarug, membru al Comisiei de Control a Consiliului Judeţean (CJ).
„Nu are nicio legătură cu faptul că mi-a fost soţie!“
Conducerea muzeului susţine că lucrarea i-a fost încredinţată Ioanei Coşereanu pentru că este considerată unul dintre cei mai valoroşi experţi în domeniu. „Nu trebuia să fac licitaţie. A venit cu o ofertă bună şi i-am încredinţat lucrarea. Nu are nici o legătură cu faptul că mi-a fost soţie”, a declarat Valentin Coşereanu. Raportul Comisiei de Control a CJ arată că cercetătorul a încasat nejustificat banii publici. „Ioana Coşereanu a primit lunar câte 7.000 de lei, timp de doi ani. Vedem din registre că la un an de la încheierea contractului a reuşit să expertizeze abia 12 piese culturale, dar a încasat banii“, a mai spus Manuela Zarug.
Potrivit Comisiei de Control, din rapoartele de expertiză lipsesc fotografii şi date importante, care ar dovedi că obiectele există în realitate. Deşi contractul a expirat de opt luni, cercetătorul su