Şomerii din Arad care s-au îmbolnăvit subit ca să-şi prelungească perioada de şomaj şi să încaseze sume mari de bani sunt greu de pedepsit. Marinel Henteşi, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), a declarat că aşteaptă rezultatul anchetei reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate, însă rezolvarea situaţiei stă în mâinile guvernanţilor.
„Mă îndoiesc că cineva o să recunoască faptul că nu a fost bolnav. Dacă Guvernul nu schimbă urgent legea o să continue să-şi ia concedii medicale”, a declarat Marinel Henteşi.
Acesta a mai susţinut că se îndoieşte că ancheta reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate va duce la anularea vreunui concediu medical. „Trebuie verificat dacă persoana respectivă este trecută în registrul de consultaţii, dacă i s-a eliberat reţetă, dacă a scos reţeta, dacă s-a întors apoi la medic pentru control”, a mai susţinut Marinel Henteşi.
Suspecţi de boală falsă
Unii dintre şomerii din Arad au găsit o portiţă să „păcălească” legea, astfel încât să-şi prelungească perioada în care primesc indemnizanţia de şomaj. Aceştia şi-au luat concedii medicale plătite, perioadă în care se sistează plata ajutorului de şomaj. De asemenea, au primit mai mulţi bani decât primeau ca şomeri. Din 1.000 de şomeri care au fost în concediul medical de la începutul anului, există suspiciuni în 40 dintre cazuri.
Aceştia sunt foşti funcţionari bancari sau publici, au concedii medicale eliberate la cabinete medicale de la sate, pentru boli uşoare. Astfel, în perioada de boală, persoanele sus-numite nu mai încasau 600 de lei ajutor de şomaj, ci primeau între 4.000 şi 5.000 de lei pe lună, indemnizaţie plătită de stat cuvenită în caz de boală.
Legea prevede că şomerii pot primi bani în cazul în care intră în concediu medical. Suma este media salariilor pe u