Virusul A/H1N1 a îmbolnăvit oficial 200.000 de oameni şi a omorât peste 1.000. Numărul celor afectaţi e însă mult mai mare. Sursa: Xinhua
Numărul cazurilor oficiale de gripă a trecut de 200.000 în toate lumea, peste 1.000 de oameni au murit, iar în ţara noastră au fost depistate cu virusul A/H1N1 aproape 200 de persoane. Numărul real al bolnavilor este, cu siguranţă, mult mai mare, în multe ţări renunţându-se la identificarea tuturor suspecţilor de infecţie cu gripă nouă. „Nu o să ştim niciodată numărul real”, comentează Adriana Pistol, şefa Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile din România.
O analiză făcută de specialişti europeni arată că, până acum, cele mai afectate sunt persoanele care au în jur de 20 de ani. În privinţa vaccinului care protejează de virusul ce ar putea deveni mult mai agresiv, majoritatea producătorilor sunt în faza de teste pe oameni, acesta urmând să ajungă pe piaţă cel mai devreme în luna septembrie.
„Mulţi bolnavi nu sunt în nicio evidenţă”
Aproape toată planeta este afectată de noul virus A/H1N1, acesta ajungând în 168 de ţări din cele 190 membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „În lume, numărul deceselor pro vocate de gripa porcină a depăşit pragul de 1.000 de la apariţia acesteia în martie”, se arată în ultimul bilanţ prezentat de OMS.
Mai exact, numărul deceselor era ieri de 1.444, potrivit Centrului European al Bolilor Transmisibile (ECDC), care anunţă aproape 200.000 de cazuri pe toată planeta. „Foarte mulţi bolnavi nu sunt în nicio evidenţă pentru că în multe ţări nu se mai fac testări decât în cazuri grave”, explică profesorul de epidemiologie Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii. Specialistul mai spune că raportarea numărului de bolnavi la cel de decese nu îngrijorează deocamdată. „Evoluţia infecţiei este încă uşoară. Numărul de decese