» Restructurarea agentiilor guvernamentale va trimite in somaj doar 0,65% din cele 1,4 milioane de bugetari, insa Executivul promite ca va aplica in curand si alte masuri de economisire pe timp de criza.
» Analistii economici saluta inceputul disponibilizarilor, insa apreciaza ca balaurul birocratic trebuie pus la slabit in continuare.
Dupa analize indelungate si "disectii" ipotetice ale imensului aparat birocratic, premierul Emil Boc a anuntat ca din Guvernul sau vor fi eliberate nu mai putin de 9.200 de posturi, economisind astfel 50 milioane euro. Pare impresionant, insa raportata la numarul total de bugetari, de 1,4 milioane de persoane, marea restructurare a lui Boc este doar o picatura intr-un ocean. Practic, vor fi trimisi in somaj doar 0,65% din angajatii statului. Procentajul concediatilor ar putea fi chiar mai mic, sustin surse sindicale, deoarece multe dintre cele 9.200 de posturi vizate de Emil Boc sunt deja vacante, caci angajarile pe ele au fost inghetate la inceputul anului.
Pe cifre vorbind, salariatii la patron vor continua sa duca greul crizei, in ciuda mult trambitatelor masuri de concediere a bugetarilor. La sfarsitul lunii iunie, numarul total al somerilor din Romania era, potrivit evidentelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, de 548.940 de persoane; cei mai multi someri – 435.765 de persoane (79,38%) – proveneau din mediul privat.
In timp ce sindicatele functionarilor publici sunt in expectativa, nestiind care sunt agentiile ce urmeaza a fi restructurate, analistii economici saluta micutul val de concedieri si spera ca balaurul birocratic va fi pus la slabit in continuare. "Nu stiu care sunt agentiile, dar daca dispar cele facute pe criterii politice, e in regula. Suntem in expectativa. Principala problema este daca sunt dati afara oameni doar din agentiile centrale sau si din teritori