Berea la PET (ambalaj de plastic), care a revolutionat piata berii din Romania ajungand sa detina o cota de aproape jumatate din consumul national, este de fapt o mare necunoscuta pentru tarile din vestul Europei. Astfel, pentru majoritatea producatorilor europeni, PET-ul nu este altceva decat „un ambalaj care nu mai exista in piata" sau un „segment, atat de mic incat nici macar nu realizam statistici separate". Care sunt factorii care au facut totusi din berea la PET vedeta pietei romanesti de profil?
Platesti putin, consumi mult
„In Romania, berea este un produs cumparat cel mai adesea din magazinele alimentare, vanzarile pe segmentul de retail fiind superioare celor inregistrate pe partea de HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele - n.red.). Nu la fel stau lucrurile in tarile mai dezvoltate. In aceste conditii, berea la PET a devenit mult mai accesibila. Iei mult, platesti putin si, in plus, ai posibilitatea de a consuma produsul oriunde vrei si cand vrei. Tehnologia imbutelierii berii la PET s-a dezvoltat rapid in ultima perioada, asa ca problemele legate de deteriorarea continului in acest ambalaj nu mai exista", spun specialistii din piata.
In timp ce in 2000 vanzarile de PET nu reprezentau decat 2% din piata locala a berii, anul trecut acestea au acoperit 46,5% din vanzarile totale de bere, adica peste 9,3 milioane de hectolitri, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei. Potrivit agentiei europene de cercetare a pietei, Canadean, acestea au fost chiar mai mari, de 9,89 milioane de hectolitri.
Pe piata europeana lucrurile stau complet diferit astfel incat nici macar Asociatia Berarii Europei nu detine date despre vanzarile realizate in acest ambalaj. „Din pacate, nu avem informatiile pe care ni le-ati solocitat in legatura cu vanzarile in ambalaj PET. Ne pare rau", a declarat Niall Doheny, seful departamentului de comunicare al The Br