UN LOC PRIVILEGIAT
Saschiz, din judeţul Mureş, nu departe de Sighişoara, are acum în jur de 2000 de locuitori " ne spune primarul Ovidiu Şoaită, de profesie silvicultor, aflat la al doilea mandat. Înainte de 1989 au mai fost încă 1000 de saşi, care au plecat în Germania. Ei erau meseriaşii localităţii, îţi reparau orice, numai avion să nu fi fost " spune primarul… Populaţia actuală e alcătuită din români şi romi, greu de estimat (în jur de 60%) pentru că aceştia din urmă preferă să se declare tot români. Saşi au mai rămas vreo 60.
Majoritatea oamenilor lucrează pe la întreprinderile din Sighişoara sau îşi încearcă norocul în agricultură şi creşterea animalelor (în special oi). Pămînturile din zonă sînt foarte bune: există doi mari cultivatori de teren, fiecare avînd minimum 50 ha. Şi o fată de 20 de ani, din Germania, care cultivă 200 ha de teren. A venit cu utilaje performante de acolo şi îi merge bine.
De altfel, în Saschiz sînt cam 30 de tractoare. Nivelul populaţiei nu e scăzut, standardul de viaţă a crescut " spune primarul. Teoria lui e că peste tot unde populaţia a fost majoritar săsească, cei care au convieţuit în jurul saşilor au luat tot ce-i mai bun de la ei.
Cetatea din Saschiz tot lor li se datorează. Legenda spune că la construirea Bisericii evanghelice şi a cetăţii datînd din secolul al XIV-lea au contribuit şapte comunităţi din jur şi că nimeni nu putea să treacă prin Saschiz pînă nu ducea un car cu piatră la cetate. Florentina Călugăr, manager RECL (Reţeaua Electronică a Comunităţii Locale) adaugă că, în timpul năvălirilor turceşti sau tătare, numai cei care contribuiseră la construirea cetăţii aveau voie să se adăpostească în ea. Măsurile drastice şi-au avut şi ele rolul lor: azi, Saschiz este singura localitate din mediul rural de pe drumul european E60 cuprinsă în patrimoniul UNESCO: cu situl arhitectural ce cuprinde an