Volumul tranzactionat pe piata valutara interbancara a coborat din nou in iulie, dupa ce luna iunie adusese o revigorare, punand capat unei serii de patru luni consecutive de cadere abrupta.
In iulie, dealerii au tranzactionat 28,3 miliarde de euro, respectiv cu un miliard mai putin decat in iunie, chiar daca au avut o zi lucratoare in plus. Comparativ cu iunie anul trecut, valoarea tranzactiilor realizate este cu 24% mai mica. In iunie, scaderea incetinise la 16%, de la un minim de 34% atins in mai.
Din nou, prezenta redusa a investitorilor straini a facut ca volumele sa fie modeste.
"Pentru cea mai mare parte a lunii iulie, cursul leu/euro a oscilat intr-o banda ingusta, in jurul nivelului de 4,21 lei pentru un euro. Interesul scazut din partea nerezidentilor si persistenta cererii de valuta din partea companiilor locale au tinut leul pe loc, in timp ce monedele de pe pietele emergente vecine au inregistrat aprecieri semnificative", comenteaza Martin Stelzeneder, analist la Raiffeisen Viena.
Dealerii locali sunt insa ceva mai optimisti. "Nu am resimtit in iulie o scadere marcanta a lichiditatii. In ultimele zile jucatorii straini au devenit chiar mult mai activi, deschizand pozitii short (pariind pe deprecierea leului, n. red.)", a comentat dealerul unei banci locale.
In iulie, volumul mediu zilnic tranzactionat pe piata a fost de 1,23 miliarde de euro, fata de 1,33 miliarde de euro in iunie. Scaderea a fost determinata de reducerea schimburilor interbancare, al caror volum, pe medie zilnica, a coborat cu mai bine de 100 de milioane, la 331 de milioane de euro.
In schimb, operatiunile derulate de banci cu clientela (segment in care sunt inclusi si jucatorii straini care tranzactioneaza leul la Bucuresti). Astfel, volumul cumpararilor de valuta de la clienti a urcat de la 862 la 883 de milioane de euro pe medie zilnica, in timp ce