Ciupercile dau un gust mai bun oricarei mancari. Sunt usor de preparat si aduc in oruice farfurie gust, savoare si textura - ca sa nu mai spunem ca bogatia de nutrienti le fac preferatele celor care tin regim sau dieta.
Ciupercile reprezinta insa mult mai mult de atat: oamenii de stiinta japonezi au demonstrat ca ciupercile te apara de cancer, avand un rol impotrant in intarirea sistemului imunitar.
Se pare ca palariutele miraculoase contin anumite substante capabile sa lupte impotriva formarii celulelor canceroase, asa ca specialistii recomanda consumarea lor de 3-4 ori pe saptamana, noteaza Diet Food Nutrition.
De mii de ani, culturile orientale au proslavit beneficiile unei alimentatii bogate in ciuperci si le-au folosit pe acestea si in medicina traditionala. Studiile efectuate in ultimii ani, in Asia, au demonstrat importanta ciupercilor locale - de tip shiitake si maitake - in fortificarea sistemului imunitar al organismului.
Ciupercile sunt o sursa excelenta de riboflavina, niacina si seleniu. Acesta din urma este un antioxidant care lucreaza impreuna cu vitamian E pentru a proteja celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Barbatii care au consumat doza dubla recomandata zilnic de seleniu au redus riscul de cancer de prostata cu 65%.
Mai mult, ciupercile comestibile din specia Agaricus bisporus (spre exemplu, binecunoscutele ciuperci champignon), contin substante care inhiba activitatea unei enzime implicate in productia de estrogen, reducand astfel si riscul dezvoltarii cancerului de san.
Efectul benefic asupra celulelor si tumorilor canceroase poate fi obtinut consumand zilnic aproximativ 100 de grame de ciuperci, sustine publicatia Vegetarian Nutrition.
In ultimii ani, concentrarea nutritionistilor pe fructe si legume bogat colorate a lasat "pe dinafara" modest