Cunoscuta zonă montană Rânca a devenit în ultimii ani un şantier care nu se mai termină. Din lipsa banilor, oamenii nu-şi permit să finalizeze construcţiile începute în ultimii ai. Mai mult autorizaţiile îşi pierd valabilitatea.
Vile, hoteluri şi pensiuni au apărut aici într-un ritm destul de rapid mai ales după anul 2000, odată cu posibilitatea accesării unor fonduri europene. Primăriile localităţilor Novaci şi Baia de Fier care administrează terenurile în zonă au concesionat sute de parcele pentru construcţii de o parte şi de alta a hotarului mult disputat dintre cele două localităţi.
Rânca este singura zonă montană de agrement din judeţul Gorj, făcând din aceasta una dintre cele mai râvnite locaţii de vacanţă pentru oamenii cu bani. Până în 2009, programul de măsuri şi planul urbanistic dezvoltat de către cele două localităţi care işi împart teritoriul la Rânca, respectiv Novaci şi Baia de Fier, ar fi trebuit să ridice standardele zonei şi să-i aducă statutul de staţiune montană, lucru ce nu s-a întâmplat până acum. Odată cu apariţia primelor case de vacanţă s-a impus nevoia dezvoltării unei infrastructuri adecvate, iar după anii 90 au fost începute lucrări de tot felul pentru drumuri, telescaun, alimentare cu apă, canalizare, curent electric, precum şi pentru modernizarea pârtiilor de schi din această zonă. Nu cu mult timp în urmă, nişte străini au identificat aici două potenţiale pârtii de dimensiuni olimpice, una dintre acestea putând fi a patra ca mărime din Europa. Creşterea interesului pentru Rânca a atras multe investiţii dar şi piedici mai ales din partea unor persoane cu interese economice mai mari pentru alte zone montane concurente din ţară. Astfel că lucrările de cele mai multe ori au bătut pasul pe loc sau au fost întârziate din diverse motive.
140 de construcţii sunt în diferite stadii de lucru
La Rânca multe dintre construcţi