Artistul care a cucerit lumea cu ţambalul vorbeşte despre starea de sănătate a showbizului.Marius Mihalache are două proiecte în lucru: unul de muzică clasică, la ţambal, şi unul de etno-clubbing jazz pe teme româneşti. Mai citiţi şi:
Lăutarii gorjeni nu mai au căutare
Chefuri de criză: fără somon şi muzicanţi
Alba Iulia: Portret. Cristian Şuşman cântă la acordeon de la 11 ani
„Adevărul“: Eşti cunoscut drept „cel care cântă Rahmaninov la ţambal“...
Marius Mihalache : Dacă faci muzică de performanţă, poţi cânta Rahmaninov pe orice instrument. Bach a lăsat o frază moştenire: „Muzica pe care o fac eu se poate cânta pe orice instrument“. Deşi are o istorie veche, ţambalul în forma actuală este un instrument nou, de aceea nu este foarte utilizat.
O să vedeţi că peste 20 de ani ţambalul va fi la fel de folosit ca un instrument clasic - este la fel de performant ca un pian. Vine un val nou de instrumentişti la ţambal - au Conservatorul terminat, cântă clasică, cântă jazz, dar nu sunt promovaţi.
Băiatul tău, Lorin (9 ani), cântă foarte bine la tobe. Îi predai ştafeta?
Eu doar îi arăt, dar va face ce vrea el. Aş fi fericit să facă tot muzică, pentru că îi va oferi o viaţă plină de satisfacţii. Îl iau cu mine la repertiţii şi la concerte, îl urc pe scenă. Încerc să îi arăt partea frumoasă, ca să-l pot ambiţiona.
Cum te-au influenţat cei doi ani petrecuţi în SUA?
Am învăţat sistemul profesionist din showbizul american - noi suntem foarte departe de aşa ceva - am văzut rigoarea, pragmatismul lor. O afacere care la noi durează o lună, la ei se face în 10 minute. Am mai învăţat ceva: când nu mai au nevoie de tine te aruncă fără scrupule, motiv pentru care am şi reziliat contractul cu ei. Dar am avut o o experienţă benefică: cinci-şase concerte pe săptă