Guvernul a decis sa restructureze 226 de agentii astfel incat sa ramana doar 107, urmand ca 9.200 de posturi sa fie eliberate, iar veniturile proprii ale agentiilor sa fie virate direct la buget, a anuntat premierul Emil Boc, miercuri, dupa sedinta de guvern.
Seful Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (AFP), Andras Szakal, arata ca in ultimii doi ani au fost angajati 50.000 de oameni in administratie, fara ca performanta acesteia sa se imbunatateasca.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, intre 2004 si 2008 numarul angajatilor in administratie a crescut cu 37%, de la 159.000 in 2004 la 218.600 in 2008. In mai 2009, numarul celor angajati in administratie era de 217.200. AFP spune ca dintre acestia cei cu functii publice sunt in numar de 176.344.
Cele 226 de agentii care vor fi comasate, desfiintate sau preluate de ministere reprezinta autoritati, administratii, centre, companii, inspectorate, inspectii, institute, laboratoare, oficii, regii care functioneaza in subordinea Guvernului. Din cele 107 agentii care vor ramane in urma acestui proces, 33 sunt conditionate de relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, a mai spus premierul Boc, miercuri seara.
Hatisul birocratic este unul dintre cele mai criticate aspecte in relatia dintre cetatean si stat, iar simplificarea functionarii aparatului administrativ a fost unul dintre angajamentele luate de guvernul PD-L - PSD la preluarea mandatului.
De altfel, potrivit unui sondaj al ANFP privind gradul de satisfactie al cetatenilor in ceea ce priveste autoritatile si institutiile publice, care a fost dat ieri publicitatii, romanii asociaza institutiile locale cu birocratia, coruptia si lipsa de respect pentru cetateni.
Ce se obtine prin restructurarea agentiilor
Premierul a spus ca restructurarea va avea ca rezultate "eliberarea" a 9.200 de posturi, fapt