Bulgaria va renunţa la proiectul de a construi centrala nucleară Belene, dezvoltat în parteneriat cu grupul german RWE, din cauza lipsei de fonduri. „Nu se poate asigura finanţarea proiectului“, a declarat o sursă apropiată situaţiei.
Autorităţile de la Sofia ar putea anunţa săptămâna viitoare că renunţă la centrala nucleară de la Belene. Proiectul are o valoare de patru miliarde euro şi constă în construirea a două reactoare cu o capacitate totală de 2.000 megawaţi. Guvernul bulgar deţine o participaţie de 51% la Belene, restul de 49% din acţiuni aparţinând RWE.
Mai mulţi parlamentari bulgari au declarat la sfârşitul lunii august că guvernul trebuie să găsească investitori privaţi pentru participaţia majoritară deţinută la centrala nucleară de la Belene sau să abandoneze proiectul, întrucât nu îşi permite să se împrumute. Ministrul bulgar de Finanţe a declarat în urmă cu două săptămâni că partea deţinută de stat va fi oferită investitorilor privaţi. În plus, executivul bulgar a anunţat deja că, în următoarele luni, va analiza planurile importante din sectorul energiei, inclusiv participarea Bulgariei la proiectele de construire a unor conducte de petrol şi gaze: South Stream şi Burgas-Alexandropolis.
Guvernul a avertizat totodată că nu îşi permite să contracteze împrumuturi, în condiţiile deficitului de lichidităţi la nivel mondial şi a recesiunii, pentru a finanţa partea sa din proiect. Autorităţile de la Sofia au angajat pentru construcţia Belene companiile Atomstroiexport din Rusia, Areva din Franţa şi Siemens din Germania. Abandonarea proiectului va reprezenta o lovitură pentru RWE, în condiţiile în care un tribunal din Olanda a interzis grupului să achiziţioneze o participaţie la singura centrală nucleară olandeză.
RWE vrea să-şi diversifice centrele de producţie în scopul de a reduce cheltuielile pentru cumpărarea de drepturi de emisii d