În decursul a mai puţin de două ore, cît am asistat la şedinţa de judecată din cadrul Tribunalului pentru Imigraţie din Austin, capitala statului Texas, au fost audiaţi aproximativ zece acuzaţi, toţi imigranţi ilegali pe teritoriul SUA. Maria este originară din El Salvador, a fost implicată într-un accident de maşină şi, drept urmare, reţinută de poliţie, iar acum solicită azil politic; dar cazul ei este complex, pentru că legea federală recunoaşte doar cererile de azil formulate în momentul arestării, şi nu ulterior. Juan este originar din Mexic şi a fost reţinut pentru trafic cu metamfetamină. Luis este originar din Columbia, căsătorit cu o cetăţeancă americană, pe care însă a abuzat-o fizic, iar aceasta a depus o plîngere la poliţie. Alături de ceilalţi deţinuţi, Maria, Juan şi Luis nu sînt prezenţi fizic la tribunal pentru audieri " acestea se desfăşoară prin sistemul de videoconferinţă, acuzaţii aflîndu-se într-un centru de detenţie. Pentru a fi eliberaţi provizoriu din detenţie " pînă la pronunţarea sentinţei finale " ei trebuie să plătească suma de 3000 de dolari fiecare. Nici unul dintre ei nu îşi poate permite să plătească această sumă, în afară de X, soţia lui Luis, chiar cea care a depus plîngere împotriva lui, dar acum este disperată să-şi recupereze soţul arestat şi să-l aducă înapoi acasă.
În anul 2008, 378.582 de imigranţi, asemenea Mariei, lui Juan sau Luis, au fost reţinuţi şi închişi în centrele de detenţie din SUA, iar numărul celor deportaţi a fost de 358.886, cu 12% mai mult decît în 2007. Majoritatea deţinuţilor provin din Mexic (61%) şi El Salvador (10%).
"Să nu cumva să vă treacă prin cap să vă faceţi judecători la un tribunal de imigraţie" " ne spune, mai în glumă, mai în serios, judecătoarea de la Tribunalul de Imigraţie din Austin. "Sînt cazuri imposibile, care te marchează pe viaţă pentru că te joci cu vieţile oamenilor. N