Scaderea la jumatate a comenzilor pentru 2009 fata de anul trecut si o posibila diminuare a cifrei de afaceri cu 40% au determinat Consiliul de Administratie al Mecanica Ceahlau (MECF) sa propuna actionarilor intrarea pe noi segmente de piata, respectiv producerea de echipamente pentru sectoarele energetic si medical.
Mecanica Ceahlau din Piatra-Neamt este unul dintre putinii producatori de utilaje agricole care mai produc inca, dupa ce in ultimii zece ani s-au inchis uzine mari precum Tractorul Brasov si Semanatoarea Bucuresti, care au fost transformate in proiecte imobiliare. Pe de alta parte, gradul de industrializare din agricultura romaneasca ramane la unul dintre cele mai mici niveluri din Europa, cei mai multi fermieri lucrandu-si in continuare terenurile cu calul. Reprezentantii Mecanica Ceahlau sustin ca in lipsa proiectelor pentru agricultura finantate cu fonduri europene, sunt fortati sa-si caute alte sectoare de activitate.
"Piata de masini agricole este in recesiune si de aceea am cautat noi profiluri de activitate, cum ar fi productia de utilaje si aparate pentru energia ecologica sau de echipamente medicale. Dorim sa producem, de exemplu, minicentrale eoliene pentru comunitatile izolate. Nu ne intereseaza productia de turbine de mare capacitate, ci turbine de capacitate mica, necesare comunitatilor carora statul nu le poate oferi infrastructura necesara", spune Dumitru Bontas, presedintele Mecanica Ceahlau.
Cauta oportunitati in energia ecologica si in sectorul medical
Seful Mecanica Ceahlau spune ca sectorul energiei ecologice ofera posibilitati de dezvoltare, in conditiile in care companiile care activeaza deja in acest domeniu sunt in mare parte intreprinderi mici si mijlocii.
In plus, compania doreste sa produca si mobilier medical, domeniu care are, de asemenea, un potential mare de dezvoltare, in special pentru ca Mi