Pe timpul verii, cele mai multe biblioteci din oraş sunt frecventate doar de profesorii studioşi. Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” este cea care atrage cei mai mulţi cititori pe timpul verii, circa 1.200 de persoane zilnic. La celelalte biblioteci din oraş, cei mai frecvenţi cititori în această perioadă sunt profesorii. Aceştia vin fie pentru a studia la bibliotecă, fie pentru a împrumuta la domiciliu cărţi de specialitate.
„Cei care ne mai trec pragul bibliotecii sunt profesorii care închiriază cărţi de specialitate pentru a-şi pregăti cursurile, pentru a se pregăti pentru examenul de admitere la master, doctorat sau definitivat. De când a început vacanţa de vară nu am mai văzut nici un student în sala de lectură, dar nici nu au împrumutat acasă. Vin doar pentru lichidări”, declară Lucian Ciupei, bibliotecarul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative ale Comunicării.
La fel stă situaţia şi la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”. Sala de lectură este complet goală, nici urmă de studenţi sau elevi. „Aşa este în fiecare vară, mulţi studenţi nu au domiciliu în Cluj şi sunt plecaţi acasă sau în vacanţă. Când o să înceapă sesiunea de restanţe o să fim luaţi cu asalt. Atunci vor veni mulţi studenţi care vor studia ore în şir la sala de lectură”, a conchis Costel Dumitraşcu, bibliotecar la BCU.
În august se pregătesc restanţele
La serviciile Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” apelează şi vara de la copii până la pensionari. „Aproximativ 1.200 de cititori trec pragul acestei biblioteci în fiecare zi. În unele perioade de timp, în timpul sesiunilor sau în luna august, când sunt restanţele, se ajunge şi la 1.300 de cititori zilnic”, explică Tatiana Costiuc, şef al Serviciului Comunicare a Colecţiilor.
„Noi nu avem vacanţă niciodată. Biblioteca este deschisă tot timpul. În august toată lumea îşi ia va