Indicele preţurilor de consum din Estonia a dat cu minus pentru a treia lună consecutivă, la un calcul anualizat. Astfel, preţurile din Estonia sunt acum cu 0,7% mai mici decât în luna iulie a anului trecut. O ştire care aparent ar trece neobservată, câtă vreme Estonia e o ţară mică şi îndepărtată. Numai că trendul deflaţionist apărut în Estonia se întinde pe continent, iar preţurile din întreaga Europă sunt în scădere.În mod no
Indicele preţurilor de consum din Estonia a dat cu minus pentru a treia lună consecutivă, la un calcul anualizat. Astfel, preţurile din Estonia sunt acum cu 0,7% mai mici decât în luna iulie a anului trecut. O ştire care aparent ar trece neobservată, câtă vreme Estonia e o ţară mică şi îndepărtată. Numai că trendul deflaţionist apărut în Estonia se întinde pe continent, iar preţurile din întreaga Europă sunt în scădere.
În mod normal, ştirile anunţă că „inflaţia a fost de X la sută”. A anunţa acum că „deflaţia este de 0,7%” poate părea o exprimare total deplasată. Totuşi, această exprimare tinde să devină una uzuală în contextul crizei globale.
Zona euro este deja în deflaţie. Pentru iunie, s-a înregistrat o cotă de -0,1%, în timp ce pentru iulie s-a înregistrat -0,6%. Cifre nu sunt îngrijorătoare. Estonia, în schimb, a anunţat o deflaţie anualizată de -0,7%. Este a treia lună consecutivă când din Estonia vine cifre cu minus în faţă.
Domeniile care au mers pe minus anualizat sunt concludente pentru analizarea comportamentului consunatorului eston:
- carburanţi: -19,8%
- produse alimentare în general: -5,1%
- lactate: -14,4%
- alcool şi tutun: +13% (în principal ca urmare a creşterii accizelor)
Situaţia curentă este doar o introducere. Panica s-ar putea instala abia după publicarea cifrelor pe luna august.
Deflaţia în România
Valorile comunicate de INS în ult