Autorităţile vor ca a doua tranşă a împrumutului de la FMI să intre la bugetul de stat şi nu la rezerva BNR. Reducerea birocraţiei întârzie.După înrăutăţirea prognozei de recesiune, a celei privind deficitul bugetar şi după schimbarea destinaţiei fondurilor externe, Guvernul renegociază, în fapt, acordul iniţial. Premierul Emil Boc a comunicat, miercuri, câteva concluzii desprinse în urma întâlnirii „preliminare“ cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ce şi-au pierdut însă, de ceva vreme, caracterul de noutate.
Mai citiţi şi:
Radu Berceanu: FMI este nemulţumit de funcţionarea companiilor CFR
Isărescu: Utilizarea banilor FMI pentru deficitul bugetar ar putea ajuta relansarea economiei
Băsescu vrea să îndrepte a doua tranşă a împrumutului FMI către buget
Prima, contracţia economică va fi mai mare decât cea prevăzută iniţial. Adică din 4,1% scădere a Produsului Intern Brut (PIB) vom avea una de 8% - 8,5%.
A doua, nevoia de a ajusta deficitul bugetar. Din 4,6% deficit prognozat la sfârşitul acestui an vom avea peste 7%. Noile cifre au fost comunicate, oficial, de preşedintele Traian Băsescu.
A treia, continuarea măsurilor de reformă: legea salarizării unice şi legea pensiilor în sistemul public îşi păstrează termenele de adoptare convenite iniţial.
Noutatea a venit în aceeaşi zi, pe seară, de la şeful statului: Guvernul va cere ca cea de-a doua tranşă a împrumutului de la FMI (1,9 miliarde de euro) – a cărei destinaţie strictă era BNR – să meargă spre bugetul de stat, pentru susţinerea deficitului.
Sete de bani
Datoria publică a României a ajuns, în luna mai, la 28,5 miliarde de euro, reprezentând 22,7% din PIB.Faţă de sfârşitul anului trecut, datoria publică guvernamentală şi-a crescut ponderea în totalul datoriei cu 1,3%, ajungând la 92,8%.