Chiriile pentru spaţiile de birouri au înregistrat în prima jumătate a anului un trend descendent comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de până la 10 - 15%, potrivit celui mai nou raport al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.Astfel, nivelul maxim a scăzut de la 24 euro/mp/lună în primul trimestru al anului, la 22 euro/mp/luna ăn trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru din 2008. Rata medie de neocupare a crescut, de asemenea, considerabil,
Chiriile pentru spaţiile de birouri au înregistrat în prima jumătate a anului un trend descendent comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de până la 10 - 15%, potrivit celui mai nou raport al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.
Astfel, nivelul maxim a scăzut de la 24 euro/mp/lună în primul trimestru al anului, la 22 euro/mp/luna ăn trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru din 2008.
Rata medie de neocupare a crescut, de asemenea, considerabil, până la 10,8%, respectiv 5% pentru clădirile de clasa A si 15% pentru cele de clasa B.
Piaţa închirierilor, în scădere cu 60%
În prima jumătate a anului pe piaţa din Capitală au fost închiriaţi 51.000 mp spaţii de birouri, dintre care 27.000 în primul trimestru şi 24.000 mp în al doilea trimestru.
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta reprezintă o scădere cu 60%. "Comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, aceasta reprezintă doar 30-40% din suprafaţa închiriată în S1 2008", se arată în studiul Jones Lang LaSalle.
„Cererea de spaţii de birouri va fi în continuare dominată de către companiile multinaţionale, care îşi mută sediile în cladiri de clasă A, deşi criza a determinat multe dintre ele să îşi revizuiască politica de expansiune, precum şi prelungirea procesului decizional”, potrivit reptezentanţilor JLL. Ace