Ritmul alert de viaţă nu ne mai permite aproape niciun răgaz de relaxare. În plus, tot mai mulţi dintre noi desfăşoară o muncă de birou, care pur şi simplu ne anchilozează. Soluţia pentru aceste probleme: masajul. Suedez, thailandez, californian, shiatsu, Tui Na... În ultimii 30 de ani, stilurile şi tehnicile de masaj s-au înmulţit văzând cu ochii, ca răspuns la cererea din ce în ce mai mare a oamenilor cu un nivel ridicat de stres sau cu diverse probleme de sănătate.
Cu toate acestea, la baza tuturor tipurilor de masaj stă un principiu vechi de câteva mii de ani: puterea atingerii. Chiar şi în lipsa unor cunoştinţe aprofundate despre tehnicile de masaj, atunci când avem o durere de cap sau orice alt tip de durere, avem tendinţa să punem mâna pe locul respectiv, pentru a o atenua.
Iar organismul reacţionează aproape instantaneu. În tot corpul sunt transmise o serie de impulsuri electrice care acţionează asupra funcţiilor vitale.
Astfel, bătăile inimii sunt încetinite, la fel şi rata respiraţiei, tensiunea arterială scade, producerea hormonului de stres (cortizol) este oprită, iar tensiunea din muşchi este înlăturată. De asemenea, în urma atingerii, creşte nivelul de serotonină, un neurotransmiţător responsabil cu starea de bine.
Masajul Tui Na se realizează prin presiuni la nivelul articulaţiilor pentru o mai bună mobilitate.
Sporeşte efectul antidepresivelor
Un studiu efectuat în 2005 confirmă efectul benefic al masajului asupra psihicului. Mai exact, oamenii de ştiinţă germani de la Spitalul Universitar din Berlin au testat tehnicile masajului de relaxare asupra a 32 de persoane care sufereau de depresie acută, cu vârsta medie de 48 de ani.
Jumătate din participanţi au primit câte cinci şedinţe de masaj de relaxare de 60 de minute, iar cei din cealaltă jumătate a